Verhuisd naar België

Hoe vestig je je in België en welke mogelijkheden zijn er voor Fransen? Is het beter om in Frankrijk of België te blijven voor een grensoverschrijdende job? Welke nuttige informatie moet ik weten voordat ik naar België verhuis en hoeveel kost het om van Frankrijk naar België te verhuizen?

Hoeveel kost een verhuizing van Frankrijk naar België?

De kosten van een internationale verhuizing van Frankrijk naar België variëren afhankelijk van de stad van vertrek en de afstand die moet worden afgelegd. De prijs is afhankelijk van de specifieke aard van de verhuizing en het volume dat vervoerd moet worden. De gemiddelde kosten van een verhuizing naar België zijn iets meer dan € 1.000.

Hoe kan ik goedkoop verhuizen in België?

Of je nu ver of kort verhuist, het is altijd een goed idee om informatie in te winnen en verhuisoffertes, huur van voertuigen, professionele verhuizers, treinen, enz. te vergelijken. Door dit formulier in te vullen, kan je snel verschillende professionele offertes aanvragen voor je verhuis in België. Deze aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Prijsschatting verhuizen België

Hier is een voorbeeld van een prijsvergelijking voor het verhuizen van een 3-kamerappartement, d.w.z. ongeveer 60 m2, met behulp van de standaardformule:

Verhuizingen Frankrijk BelgiëPrijs
Parijs – Brussel1500 – 2000€
Nantes – Brussel2700 – 4000€
Lille – Antwerpen500 – 900€

Hoe verhuis je van Frankrijk naar België?

Er zijn verschillende manieren om naar België te verhuizen:

  • over de weg, vanuit het hele land ;
  • door een bestelwagen te huren, vooral voor korte trajecten en grensoverschrijdende verhuizingen;
  • of per container naar de haven van Antwerpen, vooral vanuit het zuiden van Frankrijk of vanwege een nauwe verbinding met een haven.

Administratieve registratie

Franse burgers hebben geen visum nodig om in België te wonen en te reizen. Voor een verblijf van meer dan 3 maanden moet je je binnen 8 dagen na aankomst inschrijven bij de gemeente.

Hoe vraag ik een permanente verblijfsvergunning aan?

Je moet over voldoende middelen beschikken om langer dan drie maanden in België te verblijven. De autoriteiten geven je eerst een voorlopige verblijfsvergunning die 3 maanden geldig is en die kan worden verlengd, en vervolgens een permanente verblijfsvergunning als je kunt bewijzen dat je een vaste verblijfplaats en een regelmatig inkomen hebt. Deze vergunning is vijf jaar geldig.

Rijbewijs en voertuigregistratie in België

Je wilt je Franse rijbewijs inruilen voor een Belgisch rijbewijs binnen de twee jaar na je verhuis naar België. Als je in het bezit bent van het nieuwe Europese rijbewijs, kun je pas aan het einde van de geldigheidsduur een nieuw rijbewijs aanvragen.Verhuizen van Frankrijk naar België?

Er zijn verschillende manieren om je in België te verplaatsen:

  • over de weg, van overal in het land ;
  • door een bestelwagen te huren, vooral voor korte ritten en grensoverschrijdende verhuizingen;
  • of per container naar de haven van Antwerpen, vooral vanuit het zuiden van Frankrijk of vanwege een nauwe verbinding met een haven.

Hoe bereken je de belasting als je naar België verhuist?

De inkomstenbelasting is hoger in België dan in Frankrijk en de twee landen hebben een bilaterale overeenkomst gesloten, met name voor de speciale status van grensarbeiders. Het gemiddelde belastingtarief is 40,7% in België, vergeleken met 29,1% in Frankrijk, gebaseerd op een systeem van belastingschijven, dat veelverdieners meer treft dan anderen. De lonen liggen echter gemiddeld 30% hoger dan in Frankrijk.

Belastingverdrag tussen Frankrijk en België

De speciale belastingregeling voor Franse grensarbeiders die in België werken en in Frankrijk inkomstenbelasting moeten betalen, wordt vanaf 2033 geleidelijk afgeschaft. Deze gunstige voorwaarden gelden alleen voor grensarbeiders die vóór 2012 in dienst zijn genomen. Tot op heden werken er in België ongeveer 39.000 grensarbeiders in Frankrijk.

Hoe organiseer ik mijn verhuizing naar België?

Internationale verhuisbedrijven kunnen verschillende diensten aanbieden, afhankelijk van je behoeften. Als je naar een ander land verhuist, kies dan voor een all-in verhuizing en vergelijk de aangeboden diensten in de internationale verhuisoffertes. Bij deze laatste optie zorgen de verhuizers voor het inpakken van je bedrijf, de breekbare meubels, het demonteren en opslaan ervan, en zorgen ze ook voor de documenten die je nodig hebt om te verhuizen of om een lift te regelen, enz.

Verhuizen naar Belgisch Vlaanderen

Naast het volume en de grote meubelstukken die vervoerd moeten worden, krijg je te maken met de administratieve formaliteiten die komen kijken bij een verhuizing naar België (parkeervergunningen, enz.), waarvoor je soms Nederlands moet spreken, zoals het geval is in Vlaanderen (en ja, Franstaligen worden niet erg gewaardeerd in Vlaanderen!).

Het verhuisbedrijf zal je adviseren en informeren over de formaliteiten die komen kijken bij de verhuizing naar je nieuwe woning. Het is ook aan te raden om een professioneel bedrijf te kiezen dat ervaring heeft met verhuizingen in België en waarvan het team vooral vloeiend Frans en Vlaams spreekt.

Rijden en parkeren in België

Je verhuisbedrijf zal contact opnemen met de bevoegde instantie om een parkeervergunning aan te vragen voor je nieuwe woning. De tarieven kunnen grofweg rond de honderd euro liggen, afhankelijk van de gemeente. Houd er rekening mee dat als je van plan bent om alleen te verhuizen, het moeilijk kan zijn om je te verplaatsen of te parkeren in bepaalde steden zoals Brussel of Antwerpen.

Waarom verhuizen naar België?

België heeft het voordeel dat het geografisch dicht bij alle grote Europese steden ligt en op slechts 1 uur van Parijs of 35 minuten van Rijsel. Het is de 4de meest populaire bestemming voor Franse expats, met een geschatte 250.000 die in België wonen (127.000 officieel geregistreerd). Beroepsmogelijkheden zijn de belangrijkste reden om naar België te verhuizen, evenals de kwaliteit van de Belgische universiteiten en hun beschikbaarheid, vooral in bepaalde sectoren.

Franstalig België

Ons Belgische buurland is beroemd om zijn frieten! – Maar België is ook het land bij uitstek van de stripverhalen: Kuifje, Asterix, Robbedoes en Kwabbernoot, Gaston, enzovoort. Niet voor niets staan de Belgen bekend om hun gevoel voor humor, zoals Manneken Pis, het typische Belgische icoon. Je weg vinden in België zal zeker ook wat tijd kosten, omdat je je moet aanpassen aan het Belgische accent en de Belgische uitdrukkingen.

Je moet er echter niet aan denken: Franstaligen worden niet overal op prijs gesteld en het land is letterlijk verdeeld in twee provincies, elk met hun eigen regels en voorschriften. In Vlaanderen is het niet ongewoon om zelfs in de administratie geen Frans te spreken, ondanks de officiële tweetaligheid!

België in het hart van Europa

In het hart van Europa, met Brussel als het centrum van de belangrijkste Europese instellingen, biedt België veel voordelen voor internationale expats, waaronder Fransen. Het specifieke karakter van zijn grondgebied, met de regio’s Franstalig Wallonië, Vlaams-Vlaanderen en de resoluut internationale regio Brussel, maakt het zeer kosmopolitisch en biedt een schat aan mogelijkheden voor nieuwe inwoners.

Werken in België

Franstalige expats in België vestigen zich meestal in Brussel of in bosrijke gebieden met een internationale roeping, waar een goede beheersing van het Engels een gewilde troef is. Dit is een manier om het « Nederlandse obstakel » te omzeilen, waarbij Vlaamssprekenden de voorkeur krijgen bij het zoeken naar een baan. Het werkloosheidspercentage in België is 8,5% en 60% van de Belgische bevolking heeft werk. De levensstandaard is relatief vergelijkbaar met die in Frankrijk.

Overnachtingen in België

De accommodatieprijzen in België zijn vergelijkbaar met die in Frankrijk. In Brussel en Antwerpen varieert de prijs van een studio tussen €800 en €1.300, en van een appartement met drie slaapkamers tussen €1.300 en €1.800. De borg is gelijk aan 3 maanden huur, exclusief kosten. Er zijn verschillende manieren om een waarborgsom te storten in België:

  • door gebruik te maken van het garantiestelsel van de bank, die het bedrag voor jou voorschiet tegen een jaarlijkse vergoeding van 5%;
  • door het bedrag op een gezamenlijke rekening van de verhuurder en de huurder te storten. De belasting die tijdens de huurperiode wordt geïnd, gaat aan het einde van het huurcontract terug naar de huurder;
  • met rechtstreekse betaling van het bedrag aan de verhuurder.
Menu