Verhuizen naar Europa

Bent u van plan om naar een Europees land te verhuizen? Hoe bereidt u uw verhuizing naar een andere EU-lidstaat voor? Wat zijn de te nemen stappen bij een verhuizing naar het buitenland en wat is de gemiddelde prijs voor een Verhuizen naar Europa?

Hoeveel kost een verhuizing binnen Europa ?

De prijsverschillen voor een Europese verhuizing kunnen aanzienlijk zijn. Dit komt omdat de af te leggen afstand varieert. Dit is uniek voor elke situatie, tussen uw vertrekstad en uw land van bestemming. De gemiddelde kosten van een all-inclusive Europese verhuizing worden geschat op 1000 tot 5000 euro. De prijs wordt berekend per m3 en varieert tussen 100€ en 200€ /m3 bijvoorbeeld, afhankelijk van de wijze van vervoer en de gekozen verhuisdienst.

Prijs van verhuizen binnen Europa

Landelijk 

Spanje

Monaco

Duitsland

Nederland

Ierland

Frankrijk

Italië

Appartement 1-2 kamers 

 900€ – 2000€

 800€ – 1800€

900€ – 2500€

400€ – 1100€

 900€ – 2500€

600€  – 2000€

1000€ – 2500€

Appartement 3-4 kamers

2000€ – 4500 €

1500€ – 3500€

1300€ – 4200€

 1500€ – 3500€

1700€ – 4500€

1000€ – 3200€

2000€ – 3700€

Hoe kan ik goedkoop naar Europa verhuizen?

De verhuiskosten in Europa variëren afhankelijk van de unieke kenmerken van elk project. Het verschil tussen de offertes van verhuisbedrijven is dus belangrijk. Niet alle bedrijven bieden dezelfde diensten en prestaties. Om uw budget te optimaliseren en aanzienlijk te besparen op een verhuizing naar Europa, is het belangrijk om verschillende offertes van internationale verhuisbedrijven te vergelijken. Vind gemakkelijk het beste aanbod door ons gratis online formulier in te vullen!

Hoe berekent u de prijs van uw verhuizing naar Europa?

Om de prijs van uw verhuizing binnen Europa te bepalen, moet u rekening houden met 4 belangrijke criteria:

Verzendmethode:

De verzendmethode die u kiest heeft een grote invloed op de kosten. U kunt kiezen tussen zeevracht, landvracht of luchtvracht, afhankelijk van wat voor uw verhuizing het meest zinvol is. Een Europese verhuizing per vrachtwagen verdient de voorkeur vanwege het gemak van het Europese wegennet. Maar het kan ook per container, haven tot haven.

Grootte en gewicht van uw lading:

In het algemeen nemen de kosten toe in verhouding tot het volume van de te vervoeren goederen. Als u van plan bent uw goederen per zeevracht te verzenden, kunt u kiezen uit twee formaten zeecontainers: 20 en 40 voet.

Transportafstand en -route:

Dit is sterk afhankelijk van uw eindbestemming en de route die u het beste uitkomt. Uw verhuisbedrijf kan u hierover het beste adviseren.

Tijd van het jaar:

Het verschepen van uw spullen in het hoogseizoen versus het laagseizoen heeft gevolgen voor de kosten. Het is bijvoorbeeld mogelijk aanzienlijk te besparen op verhuiskosten als u tijdens het laagseizoen verhuist.

Europa verplaatsen per vrachtwagen

Verhuizen binnen Europa is heel gemakkelijk. Het wegennet in Europa is immers uitgebreid en vele bestemmingen zijn zeer goed bereikbaar. Dit is de beste manier van vervoer voor een Europese verhuizing en de goedkoopste. Er zijn verschillende verzendingsmogelijkheden voor verhuizingen binnen Europa per vrachtwagen:

  • Deur-tot-deur service

Bij deze verzendmethode worden uw persoonlijke bezittingen opgehaald bij u thuis in België. Ze worden dan over de weg vervoerd naar uw nieuwe adres in een Europees land. Levertijden variëren en zijn gemiddeld een week.

  • Verzending via piggyback

U hebt ook de mogelijkheid om per trein te verhuizen binnen Europa. Dit hangt af van het land van bestemming en de mogelijke route. Er zijn twee mogelijkheden in dit geval:

-U kunt kiezen voor de deur-tot-deur service. In dit geval zorgt het verhuisbedrijf voor het laden per vrachtwagen vanaf uw huis, vervolgens voor het vervoer per trein en tenslotte voor de aflevering per vrachtwagen op uw nieuwe adres.

-U kunt ook kiezen voor vervoer per trein. Voor de tussenfasen moet u echter zelf het vervoer regelen.

  • Groupage verzending

Dit is transportoptimalisatie. U kunt een verhuiswagen delen met een andere klant, afhankelijk van uw route en het land van bestemming. Deze wijze van verzending is zeer voordelig en stelt u in staat de transportkosten te halveren. U moet echter flexibel zijn over de datum van de verhuizing. Voor een Europese verhuizing is het ook moeilijker om een gemeenschappelijke route te vinden voor verschillende klanten, in tegenstelling tot een nationale verhuizing.

  • Multi-transport verzending

Hierbij worden verschillende verzendoplossingen gecombineerd, afhankelijk van welke route voor u het snelst of voordeligst is. Bijvoorbeeld per vrachtwagen en container of per vrachtwagen en trein. In veel gevallen zorgt het verhuisbedrijf voor vrachtwagenvervoer tijdens de tussenfasen, van het laden tot het afleveren bij/van uw huis.

Europa verplaatsen per container

Europa per container verhuizen is een zeer praktische oplossing als uw vertrekstad of land van bestemming dicht bij een haven ligt. Zeevracht is ook de enige keuze als u naar een eiland of een land zonder zeekust verhuist, zoals Ierland, de Canarische eilanden, Sicilië en Sardinië, de Griekse eilanden, enz.

De verschillende verzendmogelijkheden

Bij het vergelijken van offertes van verschillende verhuisbedrijven is het belangrijk te weten wat in de opgegeven kosten is inbegrepen. Of het nu van deur tot deur, van haven tot haven of van deur tot deur is. Lees verder voor meer informatie over de vier soorten scheepvaart. Hier is een handige woordenlijst van haven- en scheepvaarttermen om u te helpen tijdens uw onderzoek.

  • Scheepvaart van haven tot haven

Dit is de basisvorm van zeevrachtvervoer. Haven-tot-haven-zendingen beginnen in de haven van lading en eindigen in de haven van lossing. Voor uw verhuizing wordt alleen containervervoer verzorgd. U moet uw goederen zelf vervoeren naar de laadhaven en vervolgens van de haven van levering.

  • Deur tot haven verzending

Het laden van uw persoonlijke bezittingen gebeurt rechtstreeks bij u thuis via een mobiele container. De container wordt door uzelf of door de verhuizers gevuld. Uw bezittingen worden dan afgeleverd in de loshaven. U bent verantwoordelijk voor het vervoer van de haven van levering naar uw nieuwe huis.

  • Thuisbezorging

In tegenstelling tot het vorige punt begint dit type zending in de laadhaven en eindigt het op uw thuisadres in uw nieuwe land van bestemming.

  • Deur-tot-deur service

Dit type transport omvat de gehele uitvoering van uw verhuizing. Van uw adres in België tot het lossen in uw nieuwe land van bestemming. Dit is de handigste en veiligste verzenddienst voor het veilige vervoer van uw persoonlijke bezittingen, uitgevoerd door één enkele vervoerder.

Verhuizen naar Europa

Werken en wonen in een ander Europees land is tegenwoordig heel gemakkelijk dankzij het vrije verkeer van goederen en personen. Door de harmonisatie van veel Europese regels en wetten kunnen alle Europese burgers immers zonder visum of verblijfsvergunning werken. Maar ook om hun rechten op het gebied van werkloosheid, pensioen of ziektekostenverzekering te beschermen.

Bij aankomst zijn echter bepaalde formaliteiten vereist om zich in een ander Europees land te vestigen. U moet immers de wetgeving en regels in het land naleven. Deze formaliteiten kunnen van land tot land verschillen en betreffen over het algemeen

1 – Inschrijving bij de gemeente van verblijf:

Hoewel het niet nodig is een verblijfsvergunning of visum voor EU-burgers te verkrijgen, bent u verplicht u in te schrijven in uw nieuwe gastland. Dit houdt vaak in dat u zich moet laten registreren bij uw gemeente. Deze registratie is nodig voor uw belastingen, om te werken, om een bankrekening te openen, om u in te schrijven voor de sociale zekerheid en alle andere administratieve procedures.

Vergeet ten slotte niet om u in te schrijven bij uw plaatselijke consulaat of ambassade voor Belgen die in het buitenland wonen. Dit garandeert uw veiligheid, maar ook uw rechten voor de nationale verkiezingen.

2 – Sociale zekerheid:

Alle Europese burgers zijn verplicht zich aan te sluiten bij een socialezekerheidsstelsel. In veel gevallen is het verplicht aangesloten te zijn bij het socialezekerheidsstelsel van het gastland als u langer dan 3 maanden in het land verblijft. Dit verzoek moet worden ingediend binnen een maand na uw verhuizing naar Europa (eventuele boetes voor te late betaling afhankelijk van het land).

Bijzondere status van gedetacheerde en grensarbeiders

Voor bepaalde situaties, zoals gedetacheerde werknemers of grensarbeiders, geldt een speciale regeling. U hebt ook de mogelijkheid om een particuliere verzekering af te sluiten als u in België gedekt wilt blijven.

3 – Belastingen en heffingen bij verhuizing naar Europa :

Als u naar Europa verhuist, moet u uw nieuwe belastingsituatie in uw land van vertrek en in uw nieuwe gastland meedelen. Er bestaan verschillen in belastingheffing tussen de Europese landen. De meeste lidstaten hebben echter een verdrag ondertekend om dubbele belasting voor hun burgers te voorkomen.

Uitwisseling van belastinggegevens

In de strijd tegen belastingontduiking moet elke buitenlandse bankrekening worden aangegeven. Meer informatie over uw rechten en plichten en hoe u uw fiscale woonplaats bepaalt, vindt u op de website van de Belgische overheid.

4 – Bankieren:

Maak voordat u vertrekt een afspraak met uw bankadviseur om uw toekomstige situatie en de mogelijke gevolgen voor uw bankcontracten en -rekeningen te bespreken. Sommige financiële producten kunnen bijvoorbeeld niet worden gehouden als uw fiscale woonplaats in een ander land ligt. Wat zijn de veranderingen op het gebied van bijdragen en inhoudingen, welke bewijsstukken moet u overleggen, enz.

5 – Werken en met pensioen gaan:

EU-burgers hebben geen visum of vergunning nodig om in een ander EU-land te werken. Bovendien maken overeenkomsten binnen de Europese Unie het mogelijk de pensioenrechten van Europese burgers die tijdens hun loopbaan in verschillende Europese landen werken, te behouden. Een echt voordeel!

5 tips om de kosten van een Europese verhuizing te beperken

Voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle verhuizing! Zo kunt u ook geld besparen op de prijs van uw verhuizing. Dit is vooral belangrijk als u naar een ander Europees land verhuist. Dit is vooral belangrijk als u naar een ander Europees land verhuist, omdat u te maken krijgt met veel inwerkprocedures, een taalbarrière en een ander systeem dan in België. Een goede voorbereiding zal u helpen uw verhuizing met een gerust hart tegemoet te treden en te anticiperen op de kosten om uw budget te beperken!

1. Technisch bezoek aan huis

Het verdient aanbeveling dat het bedrijf van uw keuze vóór de verhuizing een technisch bezoek aan uw woning brengt. Dit garandeert dat u een nauwkeurige prijsopgave krijgt op basis van het te verhuizen volume en de bijzonderheden van uw verhuizing. De afspraak is gratis en vrijblijvend voor het verhuisbedrijf. Dit getuigt ook van het professionalisme van het internationale verhuisbedrijf.

Het is ook een gelegenheid om met de verhuizers te praten en praktische vragen te stellen of de voortgang van de verhuizing te controleren.

2. Het te verplaatsen volume verminderen

De keuze van mee te nemen spullen is belangrijk bij een verhuizing naar het buitenland. Wil je alles meenemen, of koop je liever ter plaatse wat je nodig hebt? Dit hangt vooral af van uw situatie. Bijvoorbeeld als u een woning in België aanhoudt. Als u besluit uw eigendom te verkopen. Of als u kinderen heeft en liever uw persoonlijke spullen meeneemt om de verhuizing te vergemakkelijken. Al deze keuzes moeten worden meegenomen in de kosten van een verhuizing.

Sorteren of opslaan in opslag

Door uw verhuizing vooraf te organiseren, kunt u uw bezittingen sorteren. Bijvoorbeeld om te verkopen, te schenken, weg te gooien of op te slaan. Het verminderen van het volume van persoonlijke bezittingen vermindert direct de prijs van de verhuisschatting!

3. Internationale verhuisverzekering – Hoop op het beste, plan voor het slechtste

Het verzekeren van uw bezittingen is des te belangrijker wanneer u naar het buitenland verhuist, omdat de risico’s groter zijn omdat het om een complexere operatie gaat waarbij vaak meerdere vervoerswijzen betrokken zijn. Een internationale verhuisverzekering kost gemiddeld 1% tot 3% van de totale prijs van uw Europese verhuizing.

Verzekering inbegrepen of niet?

U kunt het beste wat geld uitgeven om uw bezittingen te verzekeren en uzelf gemoedsrust te geven. Uw verhuisbedrijf zal u de beste opties voor een adequate dekking geven. Sommige verhuisbedrijven hebben al een bepaalde verzekering in hun contract opgenomen. Voor anderen is dit optioneel.

4. Schengengebied: vrij verkeer zonder douanerechten

Volgens het beginsel van het vrije verkeer van goederen zijn er binnen het Schengengebied geen douanerechten op goederen uit een EU-lidstaat. Deze belasting is namelijk al betaald bij de eerste aankoop. Houd er echter rekening mee dat er douaneformaliteiten gelden als u naar Zwitserland verhuist, dat geen lid is van de douane-unie!

5. Een gespecialiseerd verhuisbedrijf in Europa inschakelen

Verhuizen naar een ander land is niet buitensporig duur als het slim en ruim van tevoren wordt gedaan. Voorbereiding is essentieel voor een vlotte Europese verhuizing. Wij raden u aan om offertes van verschillende verhuisbedrijven te vergelijken, zodat u beter kunt kiezen welke aan uw behoeften voldoet. Vul ons offerteaanvraagformulier in en ontvang tot 6 offertes van gespecialiseerde verhuizers die in Europa actief zijn. Bespaar tot 40% op uw verhuiskosten met deze gratis en vrijblijvende aanvraag. Start uw project nu!

Menu