Verhuizen naar Italië

Is het makkelijk om naar Italië te verhuizen? Welke documenten zijn vereist en welke stappen moeten worden genomen vóór de verhuizing? Hoeveel kost het om naar Italië te verhuizen? Bereid uw expatriatieproject voor met deze praktische gids voor verhuizen naar Italië.

Hoeveel kost een verhuizing van België naar Italië?

Vervoer over de weg is de voorkeursmethode om naar Italië te verhuizen. Dit is de meest praktische en economische manier om naar Italië te verhuizen. Het wegennet is zeer goed ontsloten en de vervoerskosten zijn lager dan bij zee- of luchtvracht.

Prijsopgave voor verhuizing naar Italië

Hier is een schatting van de kosten van een verhuizing naar Italië, voor een middelgroot huis of appartement:

Reizen

Brussel – Milaan

Antwerpen – Rome

Gent – Napels

 20 m3

1300 – 1700€

2100 – 2800€

2500 – 3300€

 40 m3

2650 – 3400 €

4350 – 5000€

 3000 – 5500€

Hoe verhuis ik naar Italië?

Er zijn veel formaliteiten en vereisten voordat u zich kunt vestigen en naar Italië kunt verhuizen. Elke verhuizing naar het buitenland vereist het inhuren van een betrouwbaar en professioneel verhuisbedrijf om u bij te staan bij uw expatriatie- en verhuisformaliteiten. Kom meer te weten over de diensten en kosten van een verhuizing door verschillende offertes te vergelijken van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in internationale verhuizingen. Deze offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend voor u.

Documenten voor verhuizing naar Italië

Hoe bereidt u uw verhuizing naar Italië voor en welke documenten hebt u nodig? Bereid uw verhuizing naar Italië gemakkelijk voor met de belangrijke informatie die u moet weten voordat u verhuist:

Verhuizen naar Italië

Identiteitspapieren:

Er zijn geen specifieke documenten nodig om naar Italië te verhuizen voor EU-onderdanen. Bovendien heeft u geen last van douanerechten volgens het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen het Schengengebied.

Niet-EU burger:

U moet binnen 8 dagen na aankomst op het grondgebied een verblijfsvergunning aanvragen bij de prefectuur van politie (Questura) (voor een verblijf van meer dan drie maanden). U moet zes weken voor uw verhuizing een belastingvrije invoervergunning voor het vervoer van goederen aanvragen. Vraag uw internationale verhuisbedrijf u te helpen met deze procedures.

Verhuizen en verhuizen naar Italië:

Het verkeer in Italië is notoir moeilijk. Bovendien zijn er veel beperkingen, vooral in de grote Italiaanse steden. Het is belangrijk dat u zich informeert over parkeervergunningen voordat u verhuist en of u een OSP- of ZTL-parkeervergunning moet aanvragen (voor het betreden van gebieden met beperkt verkeer).

Verkeersvergunningen – speciale zones
U moet een speciale vergunning aanvragen bij uw gemeente als u naar het historische centrum verhuist. Het bedrag ligt tussen 300 en 600 euro.

Ziektekostenverzekering:

Als Europees burger kunt u voor uw vertrek de Europese ziekteverzekeringskaart aanvragen bij uw Belgisch ziekenfonds. Dit dekt uw ziektekosten voor drie maanden. Dit geeft u de tijd om u te vestigen en de nodige stappen te ondernemen om uw situatie bij de Italiaanse autoriteiten te regulariseren.

Stappen om te verhuizen naar Italië na uw verhuizing

Lijst van documenten die nodig zijn om in Italië te wonen:

  • Bewijs van verblijf
  • Belastingcode
  • Registratie bij de Azienda Sanitaria Locale

1. Een verblijfsvergunning aanvragen

Alle Belgische onderdanen die naar Italië verhuizen, moeten zich inschrijven bij de burgerlijke stand van de gemeente van hun nieuwe woonplaats. Dit is verplicht voor elk verblijf van meer dan drie maanden en geldt dus ook voor uitwisselingsstudenten van korte of lange duur.

U moet een bewijs van uw activiteit voorleggen dat overeenstemt met uw situatie: werknemer (bewijs van tewerkstelling), student (studentenkaart) of momenteel werkloos (bewijs van inschrijving bij een ziekenfonds).

2. Fiscaal identificatienummer (codice fiscale)

U moet een fiscaal identificatienummer aanvragen voor elk lid van uw gezin. Dit nummer is uniek en persoonlijk en is vereist voor de meeste procedures en formaliteiten in Italië (bankrekening, simkaart, huur, enz.). Deze aanvraag kan snel en kosteloos worden ingediend bij het Italiaanse consulaat-generaal vóór uw aankomst, of bij een van de kantoren van de belastingdienst (Agenzia delle Entrate) in uw nieuwe woonplaats.

3. Sociale zekerheid

De gezondheidszorg in Italië is gratis. Om ervan te kunnen profiteren, moet u zich inschrijven bij de plaatselijke gezondheidsdienst (Azienda Sanitaria Locale) in uw regio, op vertoon van een identiteitsbewijs, uw fiscaal nummer, uw verblijfsvergunning en uw formulier van de burgerlijke stand.

4. Belastingstelsel en belastingen in Italië

U wordt als fiscaal inwoner van Italië beschouwd als u uw hoofdverblijfplaats in Italië heeft of als u meer dan 183 dagen per jaar in Italië woont. De inkomstenbelasting wordt aan de bron ingehouden en wordt berekend volgens een progressieve schaal op basis van uw bruto jaarinkomen. De belastingaangifte is individueel en kan niet gezamenlijk zijn, zelfs niet voor echtparen (gehuwd of niet).

5. Een bankrekening openen na een verhuizing naar Italië

De documenten die nodig zijn om een bankrekening te openen na een verhuizing naar Italië zijn het fiscaal identificatienummer, een bewijs van woonplaats en een identiteitsbewijs. Sommige Belgische of Franse banken hebben eigen filialen in Italië of een netwerk van partners, wat het proces kan vergemakkelijken.

6. Reizen met huisdieren

 

Om met uw huisdier uit een ander Europees land te reizen, moet het gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en een microchip en een identificatiepaspoort hebben.

Menu